Modelování z keramické hlíny rozvíjí prostorové výtvarné cítění, jemnou motoriku prstů a manuální zručnost. Kladně působí na uvolnění emocí a na celkové uklidnění. Výroba keramiky je skvělé odreagování.

Věříme, že to stejně cítí i děti ze ZŠ Herálec. S dětmi od 1. – 9. třídy jsme se rozhodly vyrobit dárek maminkám k jejich květnovému svátku. Jak byly děti šikovné a kreativní, můžete vidět na fotografiích. I přes to, že měly děti k dispozici předlohy, je každé sluníčko jiné a osobité.

První týden jsme pracovali s hlínou, vyřezali jsme obrys, nakreslili obličej a udělali paprsky ze srdíček. Poté sluníčka vysychaly, šly do pece a přišlo na řadu druhé kolo. Ve druhém týdnu měly děti za úkol sluníčka dotvořit pomocí glazury a skleněné drti. Suchá, nevypálená glazura vypadá jinak než po vypálení, děti tak měly nelehký úkol – představit si, jak bude vypadat hotový výrobek po vypálení a vybrat ty správné barvy, které se budou maminkám líbit. A poradily si úžasně! Starší děti dávaly do paprskových srdíček sklíčka, která se při vypálení rozpustí a vytvoří lesklý barevný povrch.

Děkujeme paní ředitelce za možnost využití keramické dílny i v běžném školním týdnu, paní učitelkám za pomoc a ohleduplnost a dětem za jejich radost z tvoření. Moc jsme si to s vámi užily, ta radost z hotových sluníček, když otevřeme pec a usměje se na nás několik sluníčkových úsměvů v úžasných barvách, je veliká!

Doufáme, že stejně jako nám se sluníčka maminkám líbila a přejeme jim dodatečně k jejich svátku spoustu úsměvu a lásky.

Herálecká hrouda hlíny