Téma pevnosti a pružnosti kostí je ideální pro projektovou a badatelskou výuku do hodiny přírodopisu k učivu o opěrné soustavě, a proto jsme této možnosti využili se žáky osmé třídy a dali se do zjišťování vlivu vápníku na pevnost a pružnost kostí.

A co jsme k tomu potřebovali – syrové kuřecí kosti, běžný kuchyňský ocet – 8% a větší skleněnou nádobu. Pokusnou kost žáci vložili do skleněné nádoby a celou zalili octem a do záznamového archu si zapsali, jaký byl vzhled kosti, její pevnost, délka a barva. Poté si poznamenali, co vše by se mohlo s kostí stát na konci pokusu, který měl trvat pět dní a každý den kost kontrolovali a zapisovali, k jakým změnám u kosti dochází.

A závěr? Všechny skupiny na začátku správně odhadly, že kost již nebude tvrdá, ale bude se dobře ohýbat. A pak také zdůvodnili, proč tomu tak je. Ocet (kyselina octová) reagoval s minerální složkou kosti (uhličitanem vápenatým a fosforečnanem vápenatým) a postupně ji rozpouští a dochází k odvápnění. Odvápněná kost si sice zachovala pružnost, a to díky kolagenovým vláknům, ale naopak ztratila pevnost, protože po chemické reakci s octem se zde již nenacházel vápník.

Na internetu také zjistili, že minerály dodávají kostem tvrdost, zatímco kolagen pružnost. A pro zdravé a pevné kosti potřebujeme ale oboje.

Simona Brudovská